Βουλιμία - Αιτίες και Συμπτώματα - Έλεγχος του βάρους με τη βοήθεια του Βιοσυντονισμού

Αν πιάνετε τον εαυτό σας, κάθε φορά που έχετε άγχος ή προβλήματα στην εργασία σας ή στην οικογένεια σας, να ξεσπάτε είτε πάνω σε μια σολοκατένια πάστα  είτε σε μια μεγάλη πίτσα, τότε ίσως να πάσχετε από βουλιμία και χρειάζεται να ενημερωθείτε για την νόσο αυτή και να αναζητήσετε λύση στο πρόβλημά σας. 


     Η ετυμολογία της λέξης ''βουλιμία'' προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων βοῦς (βόδι) και λιμός (πείνα). Στα αρχαία ελληνικά σήμαινε υπερβολικά μεγάλη πείνα και υποδήλωνε μια κατάσταση προβληματική κατά την οποία ένας άνθρωπος  ήταν ικανός να καταναλώσει ένα ολόκληρο βόδι.

     Η βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή που εντοπίζεται στη δυσκολία άσκησης ελέγχου πρόσληψης τροφής. Το αίσθημα της λεγόμενης ψυχολογικής πείνας έχει μια πολύ ισχυρή ορμή και δημιουργεί ένα τεράστιο σύμπλεγμα συμπεριφορών που αφορούν την κατανάλωση τροφής.
 
     Συχνά μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να κατηγοριοποιηθεί στην ψυχογενή ή νευρική ή νευρογενή βουλιμία. Τα άτομα αυτά μπορεί να καταβροχθίζουν κρυφά μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να προσπαθούν να απαλλαγούν από τις περιττές θερμίδες με ένα νοσηρό τρόπο, όπως για παράδειγμα, μέσω πρόκλησης εμετού, με υπερβολική σωματική άσκηση, με καθαρτικά, διουρητικά κ.α.

     
    Οι διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής, παρατηρούνται κυρίως στις γυναίκες (περίπου 10 φορές περισσότερο από τους άντρες!) και συχνά ξεκινούν από την εφηβεία, όταν το άτομο μένει μαζί με την οικογένειά του.

     Οι ακριβείς αιτίες της βουλιμίας μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Μερικές από τις πιο σημαντικές αιτίες διατροφικής διαταραχής είναι οι εξής:

     Καταρχήν οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές μπορεί να εμφανίζουν ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, τα οποία συνεισφέρουν σε αυτή τη διαταραχή, όπως να μην έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να παρουσιάζουν τελειομανία, παρορμητική συμπεριφορά, προβλήματα στη διαχείριση του θυμού, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές ή ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές (τα λεγόμενα τικ), κ.α.
     Σε πολλές  περιπτώσεις, παλαιότερες τραυματικές εμπειρίες μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση τέτοιας διαταραχής.

     Το άγχος κατά την παιδική ηλικία, ιδιαίτερα εάν οφείλετε σε κακοποιητική συμπεριφορά των γονιών (όπως σωματική ή ψυχολογική βία, κριτική), μπορεί να δημιουργήσει μια κακή εικόνα του εαυτού του παιδιού και στην πορεία στην εφηβική ζωή του να οδηγήσει σε βουλιμικές τάσεις.   

     Επίσης, το άγχος (Stress) του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο οποίος ασκεί μια έντονη κοινωνική πίεση στο άτομο, ώστε να ανταπεξέλθει σε όλα τα θέματα και μάλιστα άψογα, μπορεί να είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να εκδηλωθεί μια διατροφική διαταραχή.   

    Τέλος, τα κοινωνικά πρότυπα που προβάλουν τα μέσα ενημέρωσης με τους καλλίγραμμους άνδρες και γυναίκες και η δοξασία ότι αυτοί είναι επιτυχημένοι στη ζωή τους, μπορεί να δημιουργήσει μια έντονη επιθυμία μιμητισμού του τρόπου ζωής και της διατροφής τους.

     Η βουλιμία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως αφυδάτωση, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακά προβλήματα, φθορά των δοντιών και των ούλων, απουσία της περιόδου στις γυναίκες, πεπτικά προβλήματα, κατάθλιψη, χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, κ.α.


     Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο Βιοσυντονισμός σε αυτή την διαταραχή είναι πολύτιμη. Ελέγχει το άγχος και ρυθμίζει το παρορμητικό αίσθημα της πείνας.

     Με τη μέθοδο του Βιοσυντονισμού τρώτε όσο χρειάζεστε γιατί  επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ του ''θέλω'' και του ''έχω ανάγκη''. Η τροφή αποκτά την πραγματική της λειτουργία και υπηρετεί την επιβίωση του οργανισμού σας, ενώ παύει να λειτουργεί ως αυτοσκοπός. Ο κορεσμός επέρχεται γρήγορα και έτσι το στομάχι μειώνει σιγά σιγά τον όγκο του, με αποτέλεσμα να μην χωράει μεγάλες ποσότητες τροφής. Ο μεταβολισμός αποκαθίσταται και επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Για περισσότερες πληροφορίες επί των διατροφικών διαταραχών, αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας, μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα μας.
Θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε και να σας βοηθήσουμε με τη μέθοδο της biomedis στον έλεγχο του βάρους και της βουλιμίας.


Πηγή: http://www.biomedis-technology.gr/2014/10/boulimia-biosintonismos-biomedis.html#ixzz3Yd67PMrS

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :